Doamna sau tigrul?

Ati citit “The Lady or the Tiger?” de Frank Stockton? Daca nu, o sa va fac eu un rezumat. Scurta povestire incepe prin a descrie domnia unui rege semi-barbarsi a metodei sale de a demonstra culpabilitatea sau nevinovatia supusilor sai. Metoda consta intr-o arena cu doua usi, iar condamnatul era pus in fata acestora si obligat sa aleaga. In spatele unei usi se afla un tigru feroce, iar in spatele celeilalte o fecioara frumoasa, soarta fiind arbitrul, cea care decidea daca acela avea sa moara sau sa se casatoreasca. Fiica regelui era indragostita de un curtean de rand si aveau o relatie de cateva luni. Afland despre asta, regele se maniaza si il ia prizonier pe tanarul amant si ordona pregatirea arenei. Pus in fata celor doua usi, tanarul isi priveste iubita, care stia ce se afla in spatele usilor, pentru un indiciu. Dupa un moment de ezitare, printesa ii indica usa din dreapta., spre care tanarul petitor se avanta curajos. Si asa povestirea se incheie, lasand finalul deschis.

Oare printesa a ales usa in spatele careia se afla tigrul si si-a urmarit iubitul fiind rupt in bucati si devorat, ori usa cu fata si a asistat la casatoria iubirii vietii ei cu alta? In orice caz, ea nu avea sa-l mai vada vreodata. Desi descrisa ca fiind mandra fiica a tatalui sau, adica destul de cruda si geloasa pe deasupra, iubirea pe care o simtea pentru barbatul acela era foarte mare, iar ideea ca acesta sa fie omorat ii era de nesuportat.

Cum finalul este deschis, inseamna ca raspunsul la intrebarea “Ce a ales?” trebuie sa-l dati voi, cititorii. Asadar, sunteti cinici sau optimisti? Romantici sau melancolici pesimisti? Vedeti partea plina sau goala a paharului? Credeti ca omul este in mod inerent bun sau rau? Il veti omori sau nu?

Raspunzand la intrebarea “Ce a ales?” veti afla ceva despre voi. Deci?

S-ar putea sa-ti placa si acestea

7 Comments

 1. Hmm… foarte interesanta povestire. O sa o citesc si eu, dar pana atunci… nu am inteles un lucru. Cum demonstra regele nevinovatia sau culpabilitatea unui om prin metoda asta? Cred ca mi-a scapat ceva 😀

   1. Aaa.. acum am inteles 😀
    Atunci, cred ca printesa i-a aratat usa cu fecioara. Chiar daca nu l-ar mai fi vazut, el era in viata si nevinovat in ochii regelui.
    Desi… poate regele s-ar fi gandit la geva de genul “A avut o relatie cu fiica mea, a pretins ca o iubeste, dar a plecat cu o alta femeie fara sa se opuna” si atunci poate l-ar fi pedepsit chiar el. Dar daca nimerea usa cu tigrul, si l-ar fi considerat vinovat, ar putea s-o pedepseasca si pe fiica lui.
    Cred ca trebuie sa citesc inainte, sunt multe posibilitati 🙂

 2. Asta nu e pentru o Balanta nehotarata,ce sa fie,ce sa fie? 😀 Da’ poate tocmai de asta, pacifista cum is, as zice fecioara, ca nu e cu varsare de sange 😉 Si apoi iubirea e buna,pt.oricine ar fi, moartea nu e.

 3. ce frumoasa poveste..dar si trista in acelasi timp.
  e clar ca as alege sa i arate usa cu fecioara. ar fi mult mai important pentru mine sa traiasca chiar daca asta ar insemna nefericirea mea.dar in niciun caz n as suporta sa stiu ca nu l as sti in viata…si mai ales ca decizia mi ar fi apartinut..

 4. Eu as zice ca ii arata usa dupa care se afla fecioara. Ca macar omu ala ramane in viata si chiar daca se casatoreste, tot se mai pot vedea, daca se iubesc.
  Intrebarea mea e ce se intampla daca acelasi om greseste de mai multe ori si de fiecare data nimereste fecioara? Isi face harem? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Facebook Comments ...