Sa omoram timpul

Aceasta expresie este familiara tuturor, fiecare din noi a folosit-o la un moment dat in viata sa. Nu o consideram a fi ceva rau, ba dimpotriva, rostind-o ne creeaza impresia ca avem putere asupra timpului, ca anumite actiuni ale noastre pot grabi, incetini sau intoarce cursul acestuia.

Ne dorim, ne imaginam si chiar credem ca avem un cuvant de spus, ca avem autoritate si aici. Conform lui George Calinescu, aceasta expresie ar trebui extirpata din lexicoane, si o sa-l las pe el sa va explice de ce, printr-un fragment preluat din “Cronicile optimismului”:

– Ei, nu trebuie sa te superi, am vrut sa-ti fac un bine, sa te iau sa petrecem, ca sa mai omoram timpul!

– Imaginea ta e sangeroasa, i-am zis, e culpabila, intr-un grad de care nu-ti dai seama. Sa omori timpul! Pentru ce? Cat timp ai tu inainte-ti, individ usuratic? Sa tot mai traiesti inca treizeci de ani. Cinsprezece ani dintre acestia tu ii dormi, ba inca la drept vorbind si mai multi, fiindca tu atipesti si dupa masa. Oricum ar fi, mai raman cincisprezece. Cinci ani ii pierzi mancand, somnoland, imbracandu-te, mergand hai-hui pe drumuri etc.  Mai raman zece. Si tu vrei sa-i omori! Dar pentru ce? (…) Dar iti dai tu seama cate avem noi de facut? Avem de daramat orase mizerabile si de construit altele ca lumea (…), ne trebuiesc scoli, spitale, teatre, biblioteci, muzee, medicamente, statui, tablouri, carti, e nevoie sa ne raspandim printre sateni si lucratori, sa-i invatam sa scrie si sa citeasca, cum sa se imbrace, cum sa-si apere sanatatea, cum sa manance, cum sa-si creasca copiii, cum sa-si lucreza pamantul, cum sa-si foloseasca timpul slobod; avem apoi, trebuinta noi insine sa rasfoim cartile si sa colindam tarile mai inaintate, ca sa putem, la randul nostru, sa educam pe altii. Avem, iubite somnolent, atatea de facut pentru tara noastra, incat mai nimerit ar fi fost daca ai fi zis: sa inviem timpul, sa turnam in el combustibil pentru ca flacara sa tasneasca cu sporita putere.

Are sau nu dreptate? Mai devreme sau mai tarziu vom afla raspunsul. Tot timpul ni-l va da, caci doar este cel mai bun profesor! Nu uitati insa, ca el isi omoara toti elevii!

S-ar putea sa-ti placa si acestea

14 Comments

  1. Nu sunt in totalitate de acord cu tine si cu prietenul tau, Calinescu.
    Timpul poate fi pierdut in ambele cazuri avem de pierdut. In cazul meu, totul a fost in zadar pana acum si consider ca am pierdut 30 de ani din viata, doar ca m-am consumat atat de mult incat ma simt de 50. Acum as fi preferat sa omor timpul cu ceva inutil, as fi avut 30 de ani 😉

  2. Vazusem odata o chestie asemanatoare,cica numai 2 saptamani din viata ni le petrecem sarutandu-ne.
    Oricum expresia de `a pierede timpul`te face de fapt sa te simti ca ai controlul timpului,cand defapt ai renuntat la batalia cu timpul(asa cred eu)

  3. Foarte bun articolul! Daca e sa ne gandim la momentele de plictiseala, acei timpi morti(sic!), e drept ca vrem sa scapam de senzatia de lehamite. Daca pana acum ceva timp detestam sa stau degeaba, acum ma bucur cat se poate de mult de asta. E o placere vinovata dar totdata dulce aceea de a lenevi 🙂 Deci, mai bine pierd timpul decat sa-l omor :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Facebook Comments ...