Cartea de marti – “The Rape of Shavi” de Buchi Emecheta

Buchi Emecheta este o scriitoare contemporana, nascuta in Nigeria, care are la activ peste 20 de opere publicate cu teme ce se invart in jurul sclaviei de copii, maternitate si independenta femeii prin educatie.

Am auzit prima oara despre ea acum cativa ani, cand profa  de Istoria Literaturii Engleze din facultate a pasit la curs cu un roman al distinsei scriitoare. Atunci am realizat ca stau foarte prost la capitolul scriitori contemporani, ca am pierdut din vedere faptul ca literatura se dezvolta permanent, ca in fiecare zi o noua opera se adauga bibliotecii.

Dar asta avea sa se schimbe odata cu “The Rape of Shavi”.

Romanul este o poveste alegorica ce face referire la coliziunea dintre vest si membrii triburilor din Africa. Povestea incepe cu o descriere detaliata a unui trib fictiv din Africa, a carui existenta este perturbata de coliziunea unei “pasari” (avion) in apropierea tribului ce are in pantecul sau un grup de Europeni.

Din acest moment, intrebarea “Cele doua culturi pot sa coexiste in armonie?” se naste.

Raspunsul reiese dintr-o descriere sincera, intr-un stil deloc greoi, a relatiei dintre modernism si traditie pe care va las sa il aflati singuri, tot ce pot sa va spun este ca acest roman a ramas unul dintre preferatele mele, se citeste usor, are o incarcatura emotionala puternica, iar pasajele descriptive sunt un deliciu.

Enjoy!

S-ar putea sa-ti placa si acestea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Facebook Comments ...